Wolisz skontaktować się z nami bezpośrednio przez maila? Napisz tu everyone@atthetable.pl
Na naszych talerzach leży nie tylko pokarm i substancje odżywcze. Wierzymy, że są tam również największe problemy współczesnego świata – zmiany klimatu, zanikająca bioróżnorodność, społeczne konflikty i kryzysy. Leżą tam ich przyczyny, skutki, ale też ich potencjalne rozwiązania. To, co położymy na naszych stołach, to również decyzja o kształcie czekającej nas przyszłości.
Wiemy, że na mnożące się pytania nie znajdziemy prostych odpowiedzi, dlatego nie boimy się dostrzegać napięć, sprzeczności, i wielowymiarowych wyzwań wynikających ze złożoności globalnego systemu żywnościowego. Skomplikowane zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego podejścia, dlatego w naszej działalności zajmujemy się analizą prawną, ekonomiczną i społeczną, bazując też na wiedzy naukowej z zakresu life sciences.
Wierzymy, że w obliczu pogłębiających się nierówności, katastrofy klimatycznej i dynamicznego rozwoju technologii miejsce przy stole musi znaleźć się dla każdego, bo choć transformacja łańcuchów żywnościowych jest konieczna, musi zostać przeprowadzona w sposób sprawiedliwy, włączając w wypracowywane rozwiązania wszystkie grupy interesariuszy.
Wierzymy, że stworzenie zielonych, sprawiedliwych i zrównoważonych społecznie łańcuchów żywnościowych jest możliwe, i że konieczne do tego jest działanie na rzecz rozwoju społecznej świadomości, wspieranie przemyślanych regulacji i implementacja osiągnięć naukowych. Jako stowarzyszenie chcemy rozwijać działalność badawczą, by jako think-tank analizować aktualne wyzwania związane z produkcją, dystrybucją i utylizacją żywności.
Mamy również świadomość, że dziś jak nigdy wcześniej potrzebne jest stworzenie przestrzeni i miejsca dla każdego przy stole, by w sposób rzeczowy i oparty na najnowszych doniesieniach naukowych dzielić się wiedzą, doświadczeniem, wątpliwościami i wszelkimi trudnościami, jakie stoją przed nami wszystkimi, niezależnie od roli pełnionej w ramach systemu żywnościowego.
Lepsza żywność to także zdrowsze społeczeństwa, większa bioróżnorodność i mniej emisji. Zrównoważone łańcuchy żywnościowe, które spełniają potrzeby jednostek, społeczeństw, środowiska i klimatu, muszą integrować wszystkie te cele na każdym etapie - od pola do stołu. Wiemy, że ich stworzenie jest możliwe i mamy wszystkie narzędzia by tego dokonać - porozmawiajmy o tym przy jednym dużym stole.